وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات در سومين کنفرانس بين المللي انقلاب چهارم صنعتي ، گفت : در نسل چهارم انقلاب صنعتي بايد هوش مصنوعي ، اينترنت و شبکه هاي ارتباطي به عنوان زيرساخت هاي تحول در حوزه صنعت در نظر گرفته شوند.
وايمکس نيوز- دکتر محمود واعظي در سومين کنفرانس بين المللي انقلاب چهارم صنعتي در سخناني با اشاره به اينکه اينگونه همايش ها و کنفرانس ها انتظار اين نيست که به تمام ابعاد موضوع پرداخته شود ، افزود : اين همايش ها نقشه راه است براي دانشگاه ها و مراکز تحقيقاتي و پژوهشي که بيشتر به اين موضوع بپردازند و ذهن آنان را متمرکز موضوع مي کند.
وي به وضعيت يک دهه گذشته اشاره کرد و تاکيد داشت : در دهه گذشته ما شاهد تغيير سريع تکنولوژي بوديم و اين تکنولوژي تاثيرات بسيار شگفت داشته است و اگر ما در گذشته در جهان انقلاب هاي صنعتي اول ، دوم و سوم را داشتيم ، فاصله بين انقلاب اول تا دوم يک زمان طولاني بيش از 100 سال پيموده و فاصله بين انقلاب هاي دوم و سوم هم همين طور بوده است.
دکتر واعظي تصريح کرد : حتي اگر انقلاب صنعتي در کشوري و در منطقه اي اتفاق مي افتاد زمان طولاني نياز داشت تا به نقاط مختلف دنيا نيز برسد.
وي با بيان اينکه امروزه سرعت اين تحولات سريع است ، اظهار داشت : هم تغيير و تحول در فناوري ها سريع شده است و هم گسترش آن به نقاط مختلف دنيا به سرعت انجام مي شود و در اين صورت اگر نخبگان در کشوري نتوانند به موقع اين تحولات را رصد کنند خيلي عقب مي مانند.
وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات در ادامه گفت : امروزه بين فناوري هاي مختلف که وجود دارد ict جزء فناوري هاي است که به سرعت در حال تغيير است و در دهه گذشته شاهد بوديم که بسياري از کشورهاي پيشرفته نوع نگاه خود را تغيير دادند و ict را به عنوان پيشران توسعه خود انتخاب کردند و از سوي ديگر براي اينکه بتوانند تحولي سريع در بخش هاي مختلف کشور خود به وجود آورند ict را به عنوان توانمند ساز بخش هاي مختلف خود انتخاب کردند.
وي افزود : اگر امروز ما درباره انقلاب چهارم صنعتي صحبت مي کنيم اين دستاوردي است که در اين دوره اخير در بخش ict داشته ايم که نتيجه آن اينترنت ، هوش مصنوعي ، IoT ،5G است که مي تواند در همه بخش ها بويژه آنچه که امروز در اين همايش به عنوان صنعت مطرح است نيز تاثير داشته باشد.
دکتر واعظي با تاکيد به اينکه اينترنت ، فضاي مجازي و ict توانسته است در سبک زندگي مردم موثر باشد ، خاطر نشان کرد : در صنعت ، فرهنگ مردم و اقتصاد هم اثر گذاري کرده است و در نسل چهارم از هوش مصنوعي ، اينترنت و شبکه هاي ارتباطي به عنوان زيرساخت هاي تحول در حوزه صنعت بايد در نظر گرفته شود.
وي افزود : نيازمندي هايي که براي توسعه کسب و کارهاي اين فناوري مطرح است بايد در ابتدا در رگولاتوري اين بخش به وجود آيد و براي ورود به حوزه اي جديد بايد براي آن مقررات تدوين کنيم و در مرحله بعد تعامل و همکاري بازيگران در صنايع مختلف و مشارکت بخش خصوصي و دولتي را در اين حوزه حتما نياز داريم .
وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات با اشاره به اينکه لزوم ورود گسترده به چنين بخشي رعايت ملزومات آن است ، تاکيد کرد : موضوع ديگر در اين حوزه توجه به بازار است و همچنين ايجاد شفافيت که بسيار مهم است و ورود سرمايه گذار خارجي و داخلي به اين حوزه و توجه به نيروي انساني و اشتغالي که در اين حوزه ايجاد مي کند مي تواند در نسل چهارم انقلاب صنعتي اشتغال ارزانتري را به وجود آورد.
وي سواد ديجيتال را يکي ديگر از موضوعات اين حوزه اعلام کرد و گفت : با توجه به اينکه زير ساخت انقلاب چهارم صنعتي با تحولات تکنولوژي است ، حتما نياز داريم که کشور هايي که وارد اين عرصه مي شوند هم در نخبگان و هم در مردم کشور خود سواد ديجيتال را افزايش دهند.
دکتر واعظي IoT ( اينترنت اشيا) را يکي ديگر از مباحث مهم اين حوزه بيان کرد و تاکيد داشت : سرمايه گذاري هاي بسياري در اينترنت اشيا در کشورهاي مختلف انجام مي شود و در حال حاضر در حدود 10 ميليارد شيي و انسان به اينترنت وصل هستند و پيش بيني مي شود تا سال 2025 اين تعداد به حدود 50 ميليارد افزايش يابد که به اين معني است که در آينده بسياري از تحولات در عرصه زندگي و کار از طريق اينترنت انجام مي شود که تحول بسيار بزرگي است.
وي تصريح کرد : بر اساس اين تحول نوع نگاه به اينترنت و فعاليت ها تغيير مي کند و اگر در گذشته کسي مالکيتي داشت و مي توانست ثروت آفريني کند ، امروز کسي که ايده اي دارد و پلت فرم درستي را مي تواند ارايه کند ، توليد ثروت مي کند.
وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات در ادامه با ذکر مثالي ، افزود : در بسياري از کشور ها کسي مالک اتومبيل نيست و بر خلاف گذشته که مالک بايد ثروت آفريني مي کرد امروز ايده و پلت فرم آنها است که ثروت آفريني مي کند و درباره املاک هم چنين شرايطي وجود دارد و به طور مثال شرکت هاي بزرگ هتل ندارند بلکه سود خود را در ايده هاي خود دارند.
وي خاطر نشان کرد : شرکت هاي بيمه و بانک ها ديگر بر اساس ذخاير و سرمايه جز 10 شرکت برتر در دنيا نيستد و شرکت هايي هستندکه بر اساس پلت فرم ها ، نرم افزارها و ايده ها مانند گوگل و مايکروسافت توانستند ثروت آفريني کنند و اين علائمي است که به همه ما مي گويد که اگر بخواهيم وارد انقلاب صنعتي چهارم شويم ، بايد رويکرد خود را تغيير دهيم و با رويکرد گذشته نمي توانيم وارد اين انقلاب شويم.
دکتر واعظي در ادامه سخنان خود به ديتا هاي بزرگ هم اشاره کرد و افزود : شرکتي که توانايي جمع آوري داده هاي يک مجموعه اي را داشته باشد اين شرکت صاحب يک ثروت بزرگ است و بسياري از تصميمات و سرمايه گذاري ها و خلق ثروت ها بر اساس تحليل اين داده ها انجام مي شود و از بسياري از بحران ها جلوگيري مي شود .
وي با بيان اينکه طبيعي است که انقلاب چهارم صنعتي هم تاثيرات مثبت و هم منفي دارد ، تاکيد کرد : افزايش کارايي از منابع ، اعتلا ي بهره وري ، بهبود کيفيت زندگي ، تاثير مثبت در محيط زيست ، هزينه پايين ارايه خدمات ، ايمني بالاتر ، لجستيک بهتر ، تقاضا بيشتر براي حافظه و پهناي باند ، تغيير در بازار هاي کار و مهارت ، ايجاد کسب و کارهاي جديد ، طراحي محصولات قابل اتصال به اينترنت اشيا و اضافه شدن خدمات ديجيتال براي محصولات از تاثيرات مثبت انقلاب چهارم صنعتي است .
وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات يکي از تاثيرات منفي اين انقلاب را عدم رعايت حريم خصوصي عنوان کرد و اظهار داشت : اين يکي از نگراني هايي است که اتحاديه جهاني مخابرات در کنفرانس ها و همايش هاي جهاني آن را مورد توجه قرار داده است که وقتي که کشور ها وارد اين دوره مي شوند بتوانند پيشگيري کنند از مشکلاتي که براي مردم و بخش هاي مختلف بوجود مي آورد.
وي آسان شدن دزدي و تهديدات امنيتي را يکي ديگر از نکات منفي انقلاب چهارم صنعتي بيان کرد و گفت : البته شرايط امنيتي در اين دوره تغيير مي کند و جنگ سايبري از جدي ترين خطرها در اين حوزه محسوب مي شود و با توجه به اينکه هنوز به صورت جدي وارد اين عرصه نشده ايم ، جنگ هايي که ايجاد مي شود در ابتدا از هک کردن تاسيسات حياتي کشورها آغاز مي شود و بعد نيرو هاي نظامي وارد عمل مي شوند.
دکتر واعظي در بخش ديگر از سخنان خود در اين کنفرانس به نگاه دولت و وزارت ارتباطات به اين حوزه اشاره کرد و تصريح داشت : ما از 4 سال گذشته با اين انديشه به استقبال اين تحول رفتيم که وارد دنياي جديدي مي شويم که با اين جمعيت و گستردگي جغرافيايي کشور ما نمي تواند منتظر بماند تا اين وضعيت به کشور تحميل شود .
وي تصريح کرد : بر همين اساس پروژه هاي بزرگي را در اين حوزه آغاز کرديم و در حوزه شبکه انتقال کشور از 900 گيگا بيت ، قبل از اين دولت ، با اجراي چند پروژه امروز اين حجم را در کل کشور به 11 برابر افزايش داديم و همچنين پهناي باند داخلي کشور در 15 سال گذشته از 624 گيگابيت به 15 برابر افزايش يافته است .
وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات با اشاره به اينکه در کشور هيچ روستايي داراي اينترنت نبود ، افزود : امروز 28 هزار روستا داراي اينترنت هستند و تا سال آينده همه روستاهاي بالاي 20 خانوار به اينترنت متصل مي شوند و خدمات اينترنتي را هم به روستاها مي بريم که براي کاربرد در همين موضوع همايش راه گشا است.
وي در ادامه گفت : در ابتداي اين دولت يک شهر نسل 3 تلفن همراه داشت در صورتي که امروز حدود 9 42 شهر ايران داراي نسل سوم تلفن همراه هستند و در 3 سال گذشته هيچ شهري نسل چهارم تلفن همراه نداشت و هم اکنون حدود 750 شهر در کشور داراي نسل چهارم تلفن همراه هستند و در ابتداي اين دولت 3.5 ميليون کاربر از اينترنت استفاده مي کردند که امروز حدود 45 ميليون کاربر از اينترنت استفاده مي کنند .
دکتر واعظي به راه اندازي فاز نخست و دوم شبکه ملي اطلاعات اشاره کرد و افزود : تا 3 هفته آينده هم فاز سوم اين شبکه به بهره برداري مي رسد و همچنين شبکه علمي کشور هم در هفته گذشته به بهره برداري رسيد و تا دو تا سه هفته آيند دولت الکترونيک را در سراسر کشور به بهره برداري مي رسانيم.
وي تاکيد کرد : از دو سال گذشته کميته هايي در پژوهشگاه it کشور در مورد 5G ، IoT و هر آنچه که زير ساخت هاي اين انقلاب صنعتي نسل چهارم است، فعال شده است و به استقبال آن رفتيم و در بخش اجرايي نيز بستر هاي آن را فراهم کرديم و از امروز به بعد اين به عهده برنامه ريزان کشور است که با اين بستري که ايجاد شده است برنامه 5 ساله ششم را بر اين بستر بسازيم.
وزير ارتباطات فناوري اطلاعات به پيگيري اين مباحث بعد از اين کنفرانس تاکيد کرد و گفت : کساني که در دانشگاه ها و مراکز پژوهشي و يا در صنعت فعاليت مي کنند و همچنين در سازمان برنامه و بودجه دولت بايد با يک نگاه جديد وارد عرصه شوند اگر که مي خواهند از مزايا ي انقلاب چهارم صنعتي استفاده کنيم و در غيراين صورت مانند تاخيري که در گذشته داشتيم ، انقلاب چهارم نيز با ضررهاي خود به ما تحميل مي شود .